Tereyağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Tereyağı Enerji Verir Mi? Ne Kadar Tüketilmeli?
Tereyağı dünya mutfağında her zaman kullanılan bir yağdır. Özellikle harici kullanımda cilt rahatsızlıklarının pek çoğunun etkilerinin azaltılmasında kullanılan önemli bir doğal kaynaktır. Bununla birlikte dahili kullanımda ise kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tereyağı tüketmenin zararları nelerdir? Yazımızın içinde hepsini bulacaksınız.
Tereyağı sık sık tüketilen bir yağ olduğu için insanlar bunun hakkında araştırmalar yaparlar. Tereyağının faydaları göz sağlığında kemik gelişimine, iltihapların kurutulmasından sindirim sisteminin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine kadar oldukça geniş bir yelpazede sıralanır. Tereyağı zararlı mıdır? Günde ne kadar tüketilmelidir?
Tereyağının Faydaları
✔ Antioksidan içerdiği için vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar
✔ Bağışıklık sistemini güçlendirir
✔ Kanser hücrelerinin dağılmasını engeller
✔ Sindirim sistemine yardımcı olur
✔ Kötü kolesterolün düşmesini sağlar
✔ İltihap giderici bir özelliğe sahiptir
✔ Kemik sağlığı korunumuna yardım eder ve kireçlenmeyi önler
✔ Göz sağlığına iyi gelir
✔ Aynı zamanda oluşabilecek hastalıkları engeller
Tereyağının Zararları
Tereyağının aşırı tüketiminde ortaya olumsuz sonuçlar çıkabilir.
✔ Damarların tıkanmasına neden olur ve dolaşım sistemini kötü etkiler. Bu da kalp ve damar hastalıklarına yakalanmayı sağlar
✔ Direkt olarak kilo almaya sebep olur
✔ Kan şekerini dengesiz bir şekilde yükseltir
✔ Kolesterolü yükseltir
✔ Karaciğer yağlanmalarına neden olur
Tereyağının Cilde Faydaları
Birçok faydası olan bu doğal yağın cilde de birçok faydası vardır. Cildin daha parlak olmasını sağlar ve kırışıklıkları engeller. Tereyağı ile hazırlanan maskeleri cilde sürerek bu etkileri cilde sağlamak mümkündür. Tereyağının tuzsuz olması çok önemlidir.
Tereyağının Karaciğere Zararları
Tereyağı kullanımının karaciğere zarar verdiği birçok kişinin dilinde olan bir sözdür. Tereyağını çok tüketmek karaciğerinde yağ bezelerinin oluşmasına sebep olur. Bu yağ bezeleri ise ciltte hastalıklar oluşmasına sebep olur. Bu yüzden elden geldiğince tereyağı kullanımı azaltılmalıdır.
Tereyağı Zayıflatır Mı?
Canan Karatay’ın tavsiyesine göre tereyağlı kahve içmek zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Her şeyde olduğu gibi kahve tüketiminde de fazlaya kaçmamalı ve günde sadece bir fincan içilmelidir. İçine de tereyağı eklenerek zayıflamaya yardım etmesi sağlanabilir.
Tereyağı Enerji Verir Mi?
Tereyağı tüketiminden sonra kişi kendini daha enerjik hissedebilir. Tereyağı içinde bulunan besinler sayesinde kişi daha da dinç bir hale gelir. Tereyağının enerji verici olduğu kesin bir şeydir. Ama kesinlikle fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Tereyağı tüketmek her ne kadar sağlıklı olursa olsun fazla tüketimi oldukça zararlıdır.
Tereyağı Ne Kadar Tüketilmeli?
Tereyağı tüketimi uzmanlar arasında en fazla tartışmaya sebep olan konulardan birisidir. Bazı uzmanlara göre tereyağı kesinlikle en az şekilde tüketilmeliyken bazı uzmanlar için sık sık tüketilmesi gereklidir. Hatta bazı uzmanlarca tereyağı kilo vermeye bile yardım etmektedir. Hangisinin doğru olduğu ise kişinin tercihine bağlıdır. Canan Karatay’a göre insanlar tereyağı tüketmediği için hastalanmaktadır. O yüzden de sık sık tereyağı tüketmelidir.
Tereyağı Şekeri Yükseltir Mi?
Tereyağı diğer yağlara oranla daha sağlıklı olmasıyla bilinen bir yağdır. Abartılmamak kaydıyla tüketilmesi de uygundur. Şeker hastaları için ise bu yağ tehlikeli değildir. Hatta az ve düzenli tüketimi şeker hastalığına iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Tereyağı Zehirlenmesi
Yiyecekler her ne kadar sağlıklı olursa olsun bazen yanlış tüketim bazense fazla tüketim yüzünden çeşitli zehirlenmelerin sebepleri olabiliyor. Tereyağı da aynı şekilde zehirlenmeye sebep olabilir. Eğer zehirlenme şüphesine kapılırsa kişinin hemen hastaneye gitmesi gereklidir. Besin zehirlenmesi hafife alınacak bir konu değildir.
Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır?
İnsanlar tereyağı satın aldıklarında kuşkuya düşebilirler. Çünkü piyasada birçok tereyağı satan marka vardır. Peki bu tereyağının gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır? En kolay anlaşılma yönlerinden bazıları şu şekildedir:
✔ Tereyağından bir parça koparılıp suya atılmalıdır. Eğer gerçek tereyağı ise o yağ parçalanmadan erir ancak margarin ise parçalara ayrılarak erir.
✔ Gerçek tereyağı oda sıcaklığında iken asla erimez, sadece yumuşar. Bu şekilde bakılarak da yağın gerçek olup olmadığı anlaşılabilir.
Tereyağı Sarı Mı Beyaz Mı Olmalı?
Tereyağının rengi hayvanın beslenmesine bağlı olarak değişir. Yaz aylarında otlanan hayvanların yağlarının daha sarı renkte olması normal bir durumdur. Ancak kış aylarında hayvanlar kuru ot ve kuru besinler tükettikleri için onların yağları daha açık renge sahip olacaktır. Yani yağın rengi hangi mevsimde yapıldığına göre değişebilir.
Tereyağının Kalorisi ve Besin Değeri
20 gramlık bir tereyağının besin değeri şu şekildedir:
✔ Karbonhidrat 0.01
✔ Protein 0.17
✔ Yağ 16.22
✔ Kolesterol
✔ Potasyum
✔ Kalsiyum
✔ A vitamini
Tereyağının 100 gramında 716,8 kcal kalori bulunmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Zeytinyağı Ne İşe Yarar? Saça, Cilde ve Mideye Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.